Alexander Stubb

20.01.2015 | Kirjoitukset

Pääministeri Alexander Stubb tunnetaan innokkaana kuntoilijana. Kiireinen pääministeri ennätti kertoilla suhteestaan urheiluun Torisportin haastattelussa.

Sinut tunnetaan innokkaana maratoonarina ja triathlonistina. Kuinka paljon tulee esimerkiksi juoksu- ja pyöräilykilometrejä kalenteriin vuoden aikana?

– Tänä keväänä juoksu on jäänyt vähemmälle, koska nilkkani leikattiin toukokuussa. Pikku hiljaa juoksukin on alkanut kulkea. Pyöräilykilometrejä kertyi pelkästään EU-vaalikampanjasta 500.

Monelle kestävyysurheilijalle liikunta on positiivista huumetta. Jos harjoitteluun tulee pidempi tauko, niin alkaa tulla vieroitusoireisin verrattavia tunteita. Tunnistatko itsessäsi vastaavia oireita?

– Ehdottomasti. Se pätee kaikkeen urheiluun. Tunti urheilua päivässä tuo kaksi tuntia lisäenergiaa. Pidempi tauko harjoittelussa vaikuttaa heti jaksamiseen ja energisyyteen.

Mistä saitte aikanaan innostuksen kestävyyslajien harrastamiseen?

– Olen harrastanut niitä aktiivisesti vuodesta 2007. Aloitin ensin juoksun ja siihen perään innostuin triathlonista.

Mikä on varhaisin urheiluun liittyvä muistikuva, joko katsomossa koettuna taikka omana suorituksena?

– En osaa eritellä mitään yksityistä. Olen aina harrastanut paljon urheilua. Jääkiekko oli lapsuuden harrastuksista tärkein.

Oman urheilu-urasi saavutus, josta olet erityisen ylpeä?

– Yksi tavoitteeni ja haaveeni täyttyi Ruotsin Kalmarissa viime kesänä, kun suoritin Ironmanin alle kymmenessä tunnissa. Sain kisamenetyksen ansiosta paikan legendaariseen Hawaijin teräsmieskisaan.

Monet ovat huolissaan nykynuorison huonosta kunnosta ja vähäisestä liikkumisesta. Miten saadaan sitten koko kansa niin sanotusti liikkumaan?

– Lapsille ja nuorille asetetaan kovia paineita urheilusuorituksista ja kilpailuissa pärjäämisestä jo nuorena, mikä ei aina kannusta jatkamaan. Lapsia tulisi innostaa urheilemaan leikin kautta ja opettaa liikkuminen osaksi elämäntapaa. Näin liikunnan tuoma hyvä olo kantaa vielä aikuisenakin.

Moni ennen ilmainen mahdollisuus harrastaa liikuntaa on nykyään maksullinen taikka kallistunut huomattavasti. Kuinka voitaisiin säilyttää tasa-arvoisuus kaikille harrastaa tasapuolisesti?

– Ei kannata väheksyä luomuliikuntaa. Portaat ylös kävellen, pyörällä kouluun, kauppaan tai töihin ja illalla kävelylle tai juoksulenkille. Hyötyliikunta on erittäin hyvää urheilua!

Vierailit viime kesänä Mikkelin Torisport-tapahtumassa. Millainen kuva itsellesi jäi tästä tapahtumasta?

– Meininki vaikutti oikein hyvältä. Kannatan kaikkia tapahtumia, joilla saadaan suomalaisia liikkumaan ja myös kokeilemaan uusia lajeja. Kaikille eivät sovi kaikki lajit, mutta melkeinpä jokaiselle löytyy jokin juttu, mistä tykkää ja mikä tuntuu hyvältä. Torisportin kaltaiset tapahtumat ovat mitä parhaimpia erityisesti uusien lajien esittelyyn.

Alexander Stubb

Syntynyt 1.4.1968
Naimisissa
Isä jääkiekkovaikuttaja Göran Stubb
Valittiin vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2009

Teksti: Jesse Kemppainen
Kuva: Valtioneuvosto

Mikkeli

Kuopio

Lahti