Alppilupauksella selvät tavoitteet

06.02.2015 | Kirjoitukset

Kuopiolainen alppilupaus Sampo Kankkunen on yksi niistä nimistä, joiden puolesta lajin ystävät saattavat jännittää tulevaisuudessa kansainvälisissä koitoksissa.

Vielä Sampon nimi ei ole kaikkien huulilla, joten aluksi saat esitellä itsesi muutamalla sanalla lukijoille.

– Ikää 16-vuotta ja olen lajia harrastanut vasta kuusi vuotta. Kotoisin Mikkelistä, mutta nyt olen asunut Kuopiossa viitisen vuotta. Peruskoulun sain loppuun nyt keväällä, Kankkunen taustoittaa.

Kankkusen kesään kuuluu harjoittelua, kesäduunia ja kavereiden kanssa hengailua. Kesällä treenaaminen on pitkälti kuivaharjoittelua.

– Kesällä yritän touhuta paljon kavereiden kanssa, sillä kauden aikana heitä ehtii näkemään vain koulussa. Harjoitteluun kuuluu paljon ihan perustreeniä. Voimaa, nopeutta, kestävyyttä, taitoa ja koordinaatioita. Peruskuntoharjoittelun ohessa täytyy tietysti tehdä myös muutakin, Sampo kertoo kesäohjelmastaan.

Viime talven kisat alkoivat nuorukaisen sanojen mukaan ikimuistoisella tavalla, ranskan Val d’iseressä. Maailman cupin yhteydessä järjestettiin nuorille kutsukilpailuna suurpujottelu. Reissun kruunasi MC-kisan seuraaminen livenä.

– 14 maasta kutsuttiin yksi kilpailija, jonka päätti maan lajiliitto. Se oli uskomaton kokemus, kisata maailman parhaiden kanssa omassa ikäluokassa ja annettiin haastiksia Eurosportille.

– Oma kisani meni kyllä mönkään. Hyvien väliaikojen oli mahdollisuudet mihin vain, mutta iso virhe terävällä kummulla ajoi ulos radalta ja johti kaatumiseen, Kankkunen muistelee.

Kotimaassa kisat kulkivat kuin elokuvissa. Ylläksellä Sampo putsasi pöydän vieden kaikki kolme SM-kultaa. Suomen Cupin kisoissa podiumpaikkoja tuli lähes kisasta kuin kisasta. Maaliskuussa oli edessä Italiassa järjestetyt U-16 epävirallisilla MM-kisoilla. Ohjelmassa oli pujottelu ja suurpujottelu.

– Karsintalaskut epäonnistuivat ja sain huonot lähtöasetelmat. Podiumpaikoille, eli kympin sakkiin ei siten ollut asiaa, Sampo tiivistää kisat.

Kausi päättyi sitten komeasti tutussa paikassa, Val d’iseressä. Pujottelu ei mennyt ihan putkeen, mutta super- G:ssä sitten tärähti ja komeasti. Sen jälkeen oli hyvä jäädä lomalle onnistuneen kauden jälkeen.

– Lähtönumero oli huono. Sain valmentajan kanssa kauhean draivin päälle ja sijoituin toiseksi, jääden voitosta vain kahdeksan sadasosaa, lupaus mehustelee.

Lajista Kankkunen innostui aikoinaan Mikkelissä kavereiden perässä. Jääkiekkoa hän pelasi Mikkelissä noin seitsemän vuotta ja hetken myös Kuopiossa. Lopulta nuori mies päätti, että alppihiihto on se oikea laji hänelle.

– Tässä pääsee matkustelemaan paljon ja näkemään maailmaa. Se on niin mahtava tunne, kun lasket alpeilla täydessä auringonpaisteessa ja jäisellä rinteellä. Mä rakastan sitä hommaa, Kankkunen fiilistelee.

– Vastaavasti vastakohtana on treenata huonoissa olosuhteissa. Homma ei voisi vähempää kiinnostaa, kun sataa vettä ja tuulee, niin ettei eteensä näe, hän jatkaa. Syksyllä on edessä lukion aloittaminen. Kankkusen mukaan koulun ja paljon poissaoloja vaativan urheilun yhteensovittaminen on aina onnistunut hyvin. Vaikka poikaa ei aina tunneilla näy, niin hommat on tullut hoidettua. Tulevaisuutta ajatellen sävelet ovat harvinaisen selvät.

– Tavoitteena on saada parin vuoden sisään hyvin pisteitä FIS-kisoissa. Jos minut neljän vuoden kuluttua nähtäisiin olympiakisoissa Koreassa, numerolappu rinnassa, vuonna 1998 syntynyt Kankkunen naulaa lopuksi.

Sampo Kankkunen

IKÄ: 16
ESIKUVA: Valmentaja
MUSIIKKIMAKU: Kaikki käy
PARAS MAA/PAIKKA MISSÄ OLEN KÄYNYT: Monia, mutta ehkä parhaiten mieleen on jäänyt Ranskan Val d’isere.

Mikkeli

Kuopio

Lahti