Jari Litmanen

10.02.2015 | Kirjoitukset

Litmasella paljon muistoja Mikkelistä

Kaikkien aikojen suomalainen jalkapalloilija Jari Litmanen on nauttinut kesästä perheen parissa. Miehen mukaan ohjelmassa on ollut paljon rauhallista mökkeilyä. Kunnostaankin 42-vuotias mies on ehtinyt pitää hyvää huolta.

– Olen harjoitellut omiin nimiini mahdollisimman monipuolisesti. Ohjelmassa on ollut juoksua, omaa pallottelua, kaikki oman ajan ja fiiliksen mukaan, Litmanen kertoo.

Pitkän ja huikean uran pelannut ”Kuningas” jaksaa luonnollisesti seurata kuningaslajia katsomosta käsin. No, ihan kaikkia pelejä ei ole kuitenkaan pakko nähdä.

– Tulee seurattua valikoidusti. Samaan tapaan kuin harjoittelu, ajan ja fiiliksen mukaan, Jari kuittaa. Uralla seuroina olivat muun muassa Ajax, Barcelona, Liverpool, Malmö ja Hansa Rostock.

Pitkään uraan mahtuu paljon hulppeita stadioneja, mutta idyllinen Mikkelin urheilupuisto on yhä hyvin Litmasella muistissa.

– Muistan Mikkelin urheilupuiston hyvin, sillä pelasin siellä kuitenkin monia otteluita. Aluksi SM-sarjaa ja myöhemmin Veikkausliigaa. MP putosi Veikkausliigasta vasta (1996 huom), kun olin jo itse lähtenyt pois Suomesta vuonna 1992, muistelee Mikkelissä Reipas, HJK ja MyPapaidoissa nähty Litmanen.

– Ensimmäinen peli siellä oli C-junnuissa, kun hävisimme SM-finaalin Reippaan kanssa katkerasti HJK:lle, ”Kuningas” innostuu muistelemaan.

Monia paikallisia pallotaitureita on ollut vuosien saatossa pelikavereina, niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueissa. Litmanen heittelee nimiä Jokesta, Ilkka Mäkelän kautta Janne Moilaseen.

– Mikkelistä on tullut paljon hyviä pelaajia ja loistavia tyyppejä. Jokke Kangaskorven ja Jukka Ruhasen kanssa kolusimme nuorten maajoukkueet. Jässi (Jussi Jääskeläinen) on yksi parhaista suomalaisista maalivahdeista. Mäkelää vastaan pelasin monet pelit ja hän oli myös hyvä valmentaja meille FC Lahdessa. Jamo Moilanen oli Lahdessa tärkeä toppari, tulee kertausta Sinisissä oppinsa saaneista pelaajista.

No, millaisia ajatuksia Mikkeli herättää muuten kaupunkina. Onko piämajakaupunki tuttu muuten kuin pelimatkoilta ja ohikulku paikkana?

– Niin kuin moni muukin suomalainen kaupunki, niin Mikkeli on käsittääkseni mukava kesäkaupunki, tulee kohtelias vastaus.

Kultakenkä elämänkerran mukaan MP oli vahvasti Litmasen perässä syksyllä 1990, kun lahjakas pelaaja teki lähtöä kasvattajaseurastaan Lahden Reippaasta. Kuinka lähellä siirto Sinisiin sitten oli?

– MP oli kiinnostunut, mutta itse en nähnyt sitä niin järkevänä, sillä olin menossa armeijaan Lahteen ja matkustaminen olisi ollut hyvin vaikea ja rasittavaa, puhelee lopulta HJK-paitaan päätynyt pelaaja.

Huikea ura sai viime syksynä komean ja kehutun dokumentin. Sen perustella elämänkerrallekin tuntuu olevan tilausta. Kultakengästä on jo aikaa, saadaanko milloin uutta ja tuhdimpaa opusta luettavaksi?

– Kirjasta on kysytty paljonkin viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta toistaiseksi se ei ole ollut ajankohtaista. Luulen, että sellainen ”päivitetty” versio kuitenkin jossain vaiheessa tulee, Litmanen vihjaisee. Olit nuorempana myös innokas jääkiekkoilija. Vieläkö ehdit jäälle pitämään kuntoa yllä kuinka tiiviisti?

– Kiekkoa, kuten muutakin urheilua tulee seurattua tiiviisti. Haluaisin myös ehtiä jäälle useammin kuin nykyisin, eli sen kolme-neljä kertaa vuodessa, Litti naurahtaa.

Ja haastattelun lopuksi sana on vapaa?

– Lopuksi haluaisin vielä sanoa, että toivoisin näkeväni MP:n vielä joskus liigassa, toivottaa Virossa asuva legenda loppuun.

Vaihtoehdot

Kahvi vai tee?
– Päivä alkaa kahvilla.

Cola vai Jaffa?
– Kesällä terassilla jaffa tai kivennäsvesi.

Zlatan vai Robben?
– Zlatanin kanssa olen pelannut ja Robbenia ihaillut vastustajana, joten molemmat.

Räkämaali vai namupassi?
– Riippuu ottelun tilanteesta. Pelin jo ratkettua haluaisin mieluummin syöttää kuin tehdä.

Kirja vai leffa?
– Olen enemmän leffojen katselija kuin lukija.

Kasari vai ysäri?
– Ei ysäriä ilman kasaria, eli molemmat.

Rocky vai Rambo?
– Molemmat on nähty. Kuten kropasta ja pelityylistä näkee, niin jätän molemmat väliin.

Valioliiga vai Bundesliiga?
– Molemmat hyviä sarjoja, riippuu joukkueista ja peleistä.

Kebab vai grillimakkara?
– Grillimakkara kesämökillä saunan yhteydessä. Kebabia olen joskus maistanut.

Teksti: Jesse Kemppainen
Kuva: Juha Tamminen

Mikkeli

Kuopio

Lahti