Kaisa Mäkäräinen

20.01.2015 | Kirjoitukset

Harjoituksissa pitää olla myös kivaa

Mitä on kuulunut Kaisa Mäkäräisen kesään? Missä olet harjoitellut ja miten treenit ovat sujuneet?

– Kiitos kysymästä, kesä on mennyt todella nopeasti. Aloitin treenaamisen toukokuun puolivälissä kotona Joensuussa. Ennen juhannusta matkasin kuukaudeksi Alpeille, Italiaan ja Itävaltaan harjoittelemaan kovempiin maastoihin. Sitten pikavisiitti kotiin jonka jälkeen matkasin leirille Norjaan! Viihtyisin Suomen kesässäkin, jos meillä olisi isompia mäkiä, missä treenata. Harjoitukset ovat menneet ilman isompia ongelmia, mutta totta kai välillä on huonompiakin päiviä ja paljon kun treenaa, niin aina välillä meinaa vähän väsyttää!

Minkälaisista harjoituksista tykkäät eniten?

– Tykkään pitkistä, yli kolmen tunnin vaelluksista sauvakävellen ja juosten. Silloin ehtii vähän ihastella maisemiakin. Myös erilaiset ammuntakisailut ovat kivoja.

Minkälaiset harjoitukset tuntuvat kamalimmilta?

– Kaikki sellaiset missä maitohapot nousevat tosi korkealle ja tuntuu, että jalat menevät alta. Tiedän, että niitäkin treenejä pitää tehdä, mutta eivät ne koskaan erityisen hyvälle tunnu!

Muistatko ajankohtaa, jolloin päätit tehdä kaikkesi, jotta sinusta tulisi maailman paras ampumahiihtäjä?

– En kyllä muista! Ehkä kaikki vaan meni pikku hiljaa siihen suuntaan ja yhtäkkiä huomasin, että tässä sitä ollaan, ampumahiihdon maailmanmestarina. Ampumahiihtoa olen kuitenkin tehnyt täyspäiväisesti vuodesta 2007 lähtien. Sitä ennen opiskelut olivat urheilun rinnalla jossain määrin.

Paras muisto tähänastiselta urheilu-uraltasi?

– Khanty-Mansiyskin MM-kisojen (2011) takaa-ajokilpailun viimeiset sata metriä ja fiilis maalissa maailmanmestarina.

Onko kisa- tai harjoitusmatkoilla sattunut hauskoja kommelluksia?

– Ainahan sitä jotain. Pitkät matkustukset lentojen myöhästymisineen naurattavat jälkeenpäin, vaikka siinä hetkessä ne vain ärsyttivät suunnattomasti. Muistan myös pari talvea sitten tapahtuman Saksan Ruhpoldingissa. Suksienhuoltokoppiin ei ollut vielä avainta ja ladulle oli päästävä kiireesti! Huoltomiehet voitelivat minulle perinteisen lenkille liisterisukset käyttäen auton pakoputkea liisterin lämmittimenä. Onneksi meillä on luovia huoltomiehiä!

Mikä kilpailupaikkakunta on sinun suosikkisi ja miksi?

– Tykkään Saksan paikoista, Oberhofista ja Ruhpoldingista, koska siellä on niin hyvä tunnelma. Kivoin paikka taitaa kuitenkin olla Italian Anterselva. Italiassa on mahtavat ruoat, stadion on todella kauniissa paikassa vuorilla ja useimmiten siellä paistaa aurinko.

Oletko harrastanut joitain muita urheilulajeja?

– Olen onnekas, koska hiihtäjän harjoittelu on todella monipuolista kesäisin. Rullahiihto on vain pieni osa harjoitteluamme. Pyöräilen ja liikun jalkaisin paljon. Lisäksi käyn punttisalilla ja ampumassa. Nuorempana osallistuin paljon yleisurheilu- ja juoksukisoihin. Nykyään saatan käydä juoksukisoissa syksyllä, jos ne osuvat sopivasti harjoitteluohjelmaan.

Linnanmäelle tuli tämän kesän alussa uusi laite, nimeltään Kaisan nollajahti. Laitteen ase on ekoase, kuten tulevan ToriSport-tapahtuman ampumahiihto-osiossakin. Mikkelin Hiihtäjien ampumahiihtojaosto esittelee lajia Mikkelin torilla torstaina 22.8.2013. Tällöin kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan ekoaseella ampumista. Ekoasetta käytetään myös Torisportin yritysviestissä. Ekoase näyttää oikealta aseelta, mutta siinä ei käytetä panoksia. Ekoaseessa on sisällä kamera joka kuvaa maalitaulua ja osumat näet tietokoneelta tai siitä saatko taulun värin muuttumaan punaisesta vihreäksi. Tiedätkö mistä tuli idea tähän laitteeseen? Mikä on ennätyksesi Nollajahdissa? Entä käytätkö itse ekoasetta harjoittelussa?

– Tämä peli tuli Lintsille ihan heidän omasta aloitteestaan. Vasta peliprojektin loppuvaiheessa he kysyivät, että haluaisinko tulla pelin ” kummiksi” . Tarjous kuulosti tosi houkuttelevalta ja mielenkiintoiselta, koska Linnanmäki tukee lastensuojelutyötä. On mukava olla mukana jossain tämmöisessä. En muista Nollajahdin enkkaa. Pienessä kisassa Linnanmäen maskottia vastaan, menin kuitenkin häviämään sille, koska kiirehdin turhaan ampumisnopeudessa ja ammuin kaksi sakkoa! Eli huolellisuutta suosittelen kaikille, jotka menevät kokeilemaan ekoaseammuntaa! Aloittaessani ampumahiihtoa käytin paljonkin ekoasetta harjoittelussani, nykyään en sitä enää käytä.

Kansainvälinen Ampumahiihtoliitto kuvasi viime kilpailukaudella Bond parodian, The Spy Who Loved Biathlon. Lyhytelokuvassa esiintyy maailman parhaat ampumahiihtäjät. Kaisan luonnerooli oli ”M”. Voitko kertoa millaista kuvaksissa oli ?

– Oli todella hauska kuvata meidän omaa Bond-leffaa. Kaikki urheilijat olivat siitä innoissaan! Oli mahtava tehdä tutulla porukalla jotain ihan muuta kuin kilpailla. Kuvausryhmä oli tosi ammattimainen ja meille tuttu, joten osallistuminen oli helppoa. Siitä huolimatta ainakin minua jännitti, koska vuorosanoja oli niin paljon. Ja nauruksihan monet otot menivätkin! Kuvauksia tehtiin pitkin lopputalvea, pääasiassa MM-kisojen jälkeen. Moni urheilija oli vain yhdessä kohtauksessa, joten kuvaukset eivät haitanneet kilpailemista ja harjoittelua. Minun kohtaukseni kuvattiin hotellissa Oslon Holmenkollenilla. Aikaa kuvaukseen kului noin tunti.

Mitä neuvoja antaisit nuorille urheilijoille, jotka haluavat yhtä hyväksi urheilijaksi kuin sinä?

– Pitää uskoa itseensä ja tehdä töitä kovasti unelmiensa eteen. Missään lajissa ei urheilun huipulle pääse sattumalta tai helpolla. Huippu-urheilu on lopulta aika raaka maailma, josta pitää oppia nauttimaan. Toisin sanoen harjoituksissa pitää olla myös kivaa, vaikka harjoittelisikin kovaa!

Vaihtoedot

Hiihto vai ammunta?
– Hiihto

Pysty vai makuu?
– Pysty

Jalkapallo vai jääkiekko?
– Jalkapallo

Piknik vai ravintola?
– Ravintola

Kala vai kana?
– Kana

Shortsit vai mekko?
– Shortsit

Musta vai valkoinen?
– Valkoinen

Mikkeli vai Kuopio?
– Ei ehkä kumpikaan! Joensuu!

Martin vai Simon Fourcade?
– Paha. Jos äskeisessä en valinnut kumpaakaan, niin saako nyt ottaa molemmat? Jos ei, niin Martin.

Teksti: Sanna-Leena Perunka
Kuva: Harri Mäenpää

Mikkeli

Kuopio

Lahti