Kuningas Litmanen

10.02.2015 | Vieraskynäilijä

Haluatko jututtaa Jari Litmasta? Tuollainen epätodellisen olon aiheuttaneen kysymyksen heitti ilmoille Janne Moilanen muutama vuosi sitten. Litmanen kun tunnetaan urheilijana, joka ei juurikaan haastatteluja jakele. ToriSport-lehteen mies lupautui jutun antamaan, FC Lahdesta tutun pelikaverin Jamon ansiosta.

Litti lupautui vastaamaan noin kymmeneen kyssäriin. Alkuun heitettyihin tyhmiin ja jargonamisiin kyssäreihin uran jatkosta tuli lyhyet ja napakat vastaukset, huomasi että nyt ei aihe oikein nappaa.

Mikkeliläiseen lehteen kun tehtiin juttua, niin toki piti kysellä miehen muistoja MP:stä ja Urskista. No nyt saattoi jo huomata, että jäyhä Litmanenkin alkoi lämmetä. Ensimmäinen peli pyhätössä irtosi kirkkaasti muistojen joukosta. ”Eka peli siellä oli C-junnujen SM-finaali, jonka hävisimme Reippaan kanssa HJK:lle.”

Litmanen on urallaan nähnyt muutaman stadikan. Vauhtiin päästyään, Jari puheli muistavansa Urskin hyvin, ”tulihan siellä pelattua useita pelejä, ensin SM-sarjaa ja sitten Veikkausliigaa. Ja MP putosi Liigasta (1996) vasta kun olin jo itse siirtynyt ulkomaille.” Monia paikallisia pelikavereitakin löytyi pitkän uran varrella. Jokke Kangaskorven ja Jukka Ruhasen kanssa tuli taivallettua polku poikamaajoukkueista A-maajoukkueeseen saakka. Jässi Jääskeläistä Litmanen pitää yhtenä kaikkien aikojen kotimaisista maalivahdeista kautta aikojen. Nykyisen MP-valmentajan Ili Mäkelän kanssa oli uran alussa monta tiukkaa kohtaamista ja myöhemmin Ili oli meille hyvä koutsi Lahdessa.

Litmasta kosittiin muuten aikanaan myös MP-paitaan ainakin syksyllä 1990. Tuosta episodista oli myös pakko kysyä, kun kerran interwiiviä olitiin vetämässä. Litmanen myöntää, että tarjous oli pöydässä ja harkinnan alla. ”MP oli kiinnostunut, mutta itse en nähnyt sitä niin järkevänä. Olin menossa armeijaan Lahteen ja matkustaminen olisi ollut vaikeaa ja rasittavaa.” Lopulta Litmanen päätyi HJK-paitaan ja jäi kauden lopuksi ilman mitalia, kun MP juhli hopeita, hävittyään mestaruuden viimeisellä kierroksella.

Omista arkistoista löytyy MP-Reipas ottelun käsiohjelma toukokuulta 1988, jossa on Litmasen sainaus. Käsiala on säilynyt samana, tai ehkä toistojen myötä käsiala on nyt niin sanotusti lennokkaampi. Pelissä Reipas pöllytti Sinisiä 3-0. Nykyinen MP:n A-junnujen valmentaja Mikko Manninen muisteli peliä haastattelussa näin, ” Ensimmäinen kotipeli MP-paidassa, Litmanen laittoi länget pääkatsomon edessä ja syötti Jari ”Konna” Kinnusen maalintekoon.” Tibor Gruborovicisllä on myös kirkkaat muistikuvat ensimmäisestä kohtaamisesta Litin kanssa. ”Ensimmäinen kotipeli oli Reipasta vastaan ja muistan jo lämmittelyssä kiinnittäneeni huomion erittäin taitavaan ja nuoreen pelaajaan. Nimi selvisi myöhemmin, Jari Litmanen.” Viimeisen kerran Litti nähtiin Mikkelissä MyPa-paidassa

1992 heinäkuussa, kun MyPa kaatoi MP:n 2-0.

Kirjoittaja Jesse Kemppainen on mikkeliläinen urheilutoimittaja, joka on kirjoittanut myös ToriSport-lehteen useita kirjoituksia

Mikkeli

Kuopio

Lahti