Martti Puumalainen

06.09.2014 | Kirjoitukset

Mikkelin Judon Martti Puumalainen edusti Suomea heinäkuussa judon nuorten EM-kisoissa ateenassa. M90-sarjassa sijoitus oli lopulta viides.

Martti lähti kisoihin hakemaan mitalia, jopa kultaista, joten turnauksen jälkeen pettymys oli kova.

– Nyt osaa jo hieman arvostaa omaa suoritusta. Kyseessä on iso tapahtuma, jossa mukana olivat lähes kaikki Euroopan maat. Omassa sarjassani oli mukana 24 kilpailijaa, Puumalainen puhelee Stellan kahvilassa muutama viikko kisojen jälkeen.

EM-kisojen jälkeen nuorukainen on ottanut lajiin pientä etäisyyttä pysytellen pois salilta ja tatamilta. Kuntoa on pidetty yllä muilla keinoilla. Ohjelmassa on ollut voimaharjoittelua ja pyöräilyä. Lukiossa opiskelevan Puumalaisen viikoittaiset harjoittelumäärät pyörivät noin 20 tunnin hujakoilla.

– Viikossa ohjelmassa on 5 laji ja saliharjoitusta, sekä kahdesti juoksulenkki. Koskaan harjoittelu ei kuitenkaan kyllästytä, eikä myöskään koulun suhteen ole ongelmia, judoka kertoilee arjestaan.

Lajin pariin hän muistelee ajautuneensa noin 5-6 vuotiaana kummisetänsä toimesta. Isoveli Juho harrastaa myös aktiivisesti lajia ja toimii hyvänä harjoitteluapuna. Martti naurahtaa, että tatamilla tunteet välillä kuohuivat, etenkin nuorempana.

– Setä on itsekin mustanvyön judoka, kuten itse olen nyt. Hän arveli, että laji olisi hyvää koordinaatioharjoittelua isokokoisille pojille.

Laji vei sitten mukanaan. Olen harrastanut myös uintia, salibandyä, suunnistusta ja laskettelua, jykevä nuorukainen muistelee. Puumalaisen mukaan judo sopii lajina kaikille. Kilpatasolla vaaditaan voimaa, ketteryyttä ja voimaa. Nopeat hoksottimet ovat myös eduksi. Laji ei ole pelkkää hikistä nyhjäämistä, kuten moni maallikko saattaa kuvitella.

– Lajia voisi kutsua fyysiseksi shakiksi. Kesken ottelun pitää olla valmis taktisiin muutoksiin. Miten pidät johtoasemasi tai kuinka vastaavasti kurot kaverin johdon kiinni tappioasemassa, Puumalainen avaa lajin taktista puolta.

Fyysisessä lajissa tekee välillä kipeää ja paikat joutuvat remonttiin.

Kahvia siemaillessaan mies luettelee ohimennen muutamia taistojen tuoksinassa tuulleita ”pikkuvammoja” kuten tikattua silmäkulmaa ja lohjennutta etuhammasta.

– Muutama vuosi sitten meni solisluu sijoiltaan ja myöhemmin siihen tuli murtuma. Olkapäässä on ollut myös lihasvammaa. Tämä vuosi on ollut hyvä, eikä vammoja ole ollut.

Nuoresta iästään huolimatta Puumalainen on jo kokenut ottelija myös kansainvälisellä tasolla. Takana on useita arvokisoja ja Euroopan cupin kisoja. Vuosi sitten hän sijoittui toiseksi nuorten olympiafestifaaleilla. Seuraava kisa on nuorten Samurai-cup. Ensi vuonna tavoitteena on miesten SM-kulta ja mitali U21-EM-kisoista. Kysyttäessä tulevaisuuden tavoitteita, vastaus tulee nopeasti. Haastattelupöydässä istuu urheilija, jolla on sitä tarvittavaa tervettä itseluottamusta.

– Olympiakulta! Uskon, että itselläni on riittävästi lahjoja siihen. Ilmaiseksi se ei tietenkään tule, vaan vaatii pirusti treeniä. 2016 tulee vielä ehkä liian nopeasti, mutta vuosina 2020,24,28 se on mahdollista, hän toteaa rauhallisesti ja ilman uhoa.

Martti Puumalainen

IKÄ: 17-vuotias
VALMENTAJA: Alain Calderin
ESIKUVAT: Pietri Loic ja Ashley Gonzalez
2014: PM-kultaa ja kolmas sija Euroopan cupissa
TUKIJAT: ESE, Otavan Leijonat, Saimaa Sportpro-Team

Mikkeli

Kuopio

Lahti