Paatelainen luottavaisena kohti syksyä

06.08.2014 | Kirjoitukset

Jalkapallon ystävällä on tällä hetkellä kiireiset ajat. Brasiliassa käytävät kuningaslajin MM-kilpailut täyttävät tv-ruudun, ja myös kotimaisilla viheriöllä pelataan aktiivisesti.

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Mika-Matti ”Mixu” Paatelaisen katseet ovat kuitenkin jo syksyssä. Tuolloin Huuhkajat aloittavat karsintaurakkansa kohti Ranskassa käytäviä vuoden 2016 EM-kilpailuja.

Kotimaan jalkapallopiireissä innostuttiin keväällä, kun karsintalohkot arvottiin. Onni oli Suomen puolella, kun Euroopan suurimmat jalkapallojättiläiset vältettiin. Huuhkajien, Färsaarten, Pohjois-Irlannin, Romanian, Unkarin ja Kreikan muodostamaa lohkoa pidettiin lähes lottovoittona. Paatelainen kuitenkin haluaa hieman hillitä puheita.

– Ei se ihan lottovoitto ole, niin pitkälle en lähtisi tuudittautumaan. Mutta paljon pahemmin olisi voinut käydä, kyllä meillä tuuria oli. Hyvänä päivänä voimme voittaa jokaisen joukkueen.

Ennakkokaavailuissa lohko on yksi tasaisimmista. Tämän myös Mixu tiedostaa.

– Ihan varmasti tulokset menevät ristiin. Jos me pudotetaan joillekin pisteitä, se ei tarkoita että ollaan heti ulkona, varmasti muutkin pudottavat. Tulee mielenkiintoista.

Unelmalohkon myötä odotukset ovat myös korkealla. Luoko se paineita?

– Ei se erikoisia paineita tuo. Ainahan me eletään paineessa, kun tavoite on voittaa jokainen peli. Mediakin rummuttaa ”Nyt tai ei koskaan”-ajatusta syksyn lähestyessä. Se paine tulee meiltä sisältä.

VUOSIEN PROJEKTI

Paatelaisen projekti Huuhkajien peräsimessä käynnistyi vuonna 2011. Tuolloin tavoitteeksi asetettiin vuoden 2016 EM-kilpailut. Joukkue on jo nyt kehittynyt selvästi, ja se tärkein on vasta edessä.

– On kehitytty paljon kolmessa vuodessa, ja jokainen sen näkee. On silmiinpistävää, kuinka paljon parempia ollaan nyt.

Nykyisen maajoukkueen runko on kehittynyt ja kasvanut yhdessä. Muutaman vuoden takainen nuorennusleikkaus alkaa tuottaa tulosta.

– Hetki on nyt otollinen, sillä tämä joukkue voi pysyä kasassa vielä 10 vuotta. Yhteenkuuluvuus tulee vielä entisestään paranemaan.

Huuhkajien ongelmana viime vuosina on ollut tasaisuus. Suurmaa on ensin saatettu laittaa ahtaalle, mutta tämän jälkeen heikompien kanssa on ollut ongelmia. Onko lääke ongelmaan löytynyt?

– Yksittäisissä peleissä nähdään, kuinka hyviä me ollaan ja löytyykö sitä kisoissakin tarvittavaa tasaisuutta.

– Yksi asia on varmaa: Jos me ei näihin kisoihin päästä, päästään sitten seuraaviin tai sitä seuraaviin. Hyvät vuodet edessä A-maajoukkueen suhteen. Olen varovasti erittäin luottavainen.

TÄRKEÄ KAHDESTOISTA PELAAJA

Vaikka arvokisapaikka on vielä antanut odottaa, ovat yleisömäärät Olympiastadionilla silti olleet hyviä. Varsinkin ottelut suurmaita vastaan ovat olleet loppuunmyytyjä. Jatkuvasti kasvava Pohjoiskaarre on luonut stadionille loistavan tunnelman.

– Se meteli ja kannatus mitä fanimme saavat aikaan on kyllä loistavaa, ja kestää vertailun isojen maiden kannattajajoukkojen kanssa. Se on meille tärkeä asia, josta saa olla ylpeä. Pohjoiskaarre saa koko yleisön mukaan, ja Stadikalla on loistava fiilis. Kausikortteja ja lippuja on jo nyt myyty huomattavan suuri määrä, ja se lupaa erittäin hyvää.

Yleisö on viime vuosina löytänyt entistä paremin myös kansallisten sarjojen otteluihin. Voisiko positiivinen ilmiö vielä kasvaa?

– Luulen että pikkuhiljaa Suomessa yleisöä tulee enemmän ja enemmän. Viime kaudella HJK:n yleisökeskiarvo oli reilusti yli 5000, ja se on erittäin lupaavaa. Kyllä meillä yleisöpotentiaalia on, ja kuten HJK osoitti, suunta on ylöspäin.

MUISTOJA SAVOSTA

Paatelainen loi pohjat pitkälle pelaajauralleen Valkeakosken Hakassa, joten muistoja kotimaan viheriöiltä löytyy, myös Savosta.

– Hakan kanssa pelattiin Mikkelissä, ne olivat aina vaikeita pelejä. Silloin Mikkelissä pelattiin vielä pääsarjaa, ja toivottavasti taas jonakin päivävänä perinteisen jalkapallokaupungin joukkue löytyy korkealta. Kuopiossakin pelattiin tiukkoja matseja. Myös siellä on pitkät juuret jalkapalloilussa, ja KuPS on menestynyt vielä viime vuosinakin pääsarjassa.

Mikkeli

Kuopio

Lahti